Moxa therapie bij stuitligging
Als je zwanger bent en jullie baby in een stuit ligt, kan moxa-therapie de mogelijkheid dat de baby met zijn of haar hoofd naar beneden gaat liggen verdubbelen. Moxa-therapie kan ook ingezet worden bij een dwarsligging van de baby.
Wat is moxa-therapie?
Moxa-therapie kan bij een stuitligging worden gebruikt om de baby op natuurlijke wijze te laten draaien. Moxa-therapie is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde net als acupunctuur, maar maakt geen gebruik van acupunctuurnaalden. Tijdens een behandeling wordt er een moxa stick gebruikt. Een moxa stick lijkt op een grote sigaar en is gemaakt van gedroogd bijvoetkruit. Bijvoetkruid heeft een diep verwarmend effect waardoor het de doorstroming van energie beïnvloedt.
Wanneer moxa-therapie starten?
Als je verloskundige of gynaecoloog bij week 33 heeft vastgesteld dat je baby in stuit ligt, kun je met moxa-therapie beginnen. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans op een natuurlijke draaiing. Na 36 weken neemt de kans dat de baby nog gaat draaien sterk af, omdat de ruimte in de baarmoeder kleiner wordt. Soms is één behandeling genoeg, soms moet je het een week of langer dagelijks herhalen.
Hoe werkt moxa-therapie bij een stuitligging
Het acupunctuurpunt dat bij stuitligging wordt verwarmd zit aan de zijkant van je kleine teen, daar waar de blaasmeridiaan eindigt. Op een afstand van één centimeter wordt het acupunctuurpunt ZHÌYĪN blaas 67 verwarmt. Volgens de theorie van Yin en Yang, is Yang activiteit en Yin is rust “yang brengt voort en yin ontwikkelt zich”. De verwarmende energie komt via de meridiaan in het kleine bekken, in het kleine bekken ligt de baarmoeder. De Yange energie zorgt voor beweging in dit gebied, waardoor de baby bewegelijker wordt en de kans dat hij/zij gaat draaien toeneemt.
Volgens de westerse geneeskunde wordt door moxa-therapie de baarmoeder beter doorbloed en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, die op hun beurt het spierweefsel van de baarmoeder beïnvloeden. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk draaien.
Wat zijn de voordelen?
- De behandeling is voor de aanstaande mama en voor jullie ongeboren kind veilig en vriendelijk. Er is geen direct contact met de baby.
- De natuurlijke, spontane draaiing van de baby wordt gestimuleerd.
- De behandeling is pijnloos en heeft geen bijwerkingen.
- Na een persoonlijk consult in de praktijk kan jij of liever nog je partner de behandeling dagelijks zelf uitvoeren.
- Moxa-therapie kan thuis plaatsvinden en duurt zo’n 15-20 minuten per dag.
Onderzoek toont werking aan
Verschillende studies hebben het effect van moxa-therapie bij stuitligging aangetoond. Ook het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam deed hier onderzoek naar. Daaruit kwam naar voren dat de kans dat een baby spontaan draait verdubbelt bij moxa-therapie, mits hiermee wordt gestart in week 34. Van de baby’s die in week 34 in stuit lagen, draaide 34 procent vanzelf, dus zonder verdere behandeling. Bij de onderzoeksgroep die een moxa-behandeling kreeg, draaide 66 procent. Het ging hierbij om eerste zwangerschappen; bij een volgende zwangerschap is de kans dat de baby draait groter. Na week 36 neemt de kans af, omdat er minder bewegingsruimte is.
Is jullie kindje met succes gedraaid, en wil je je voorbereiden op de bevalling met minder kans op complicaties en begeleiding voor pijn? Kijk dan eens wat acupunctuur voor je kan betekenen in de laatste 4 weken van je zwangerschap.