• 06 27 00 57 22
  • info@acupunctuur-qing-dao.nl

2023 Het jaar van Yin-zwart-Konijn

2023 Het jaar van Yin-zwart-Konijn

2023 Jaar van Yin – zwart – Konijn

Het Jaar van de Watertijger 2022 betekende het einde van de winterslaap en werden we wakker (zie voor de volledige beschrijving deze link). Emoties en zintuigen zijn in beweging gekomen en hebben ons bewustzijn gestimuleerd en een pad onthuld. Nu, voor het Jaar van het Water konijn, zijn we helemaal wakker. Net als dieren die zich aanpassen in de natuur, zijn we allemaal in de wereld bezig met ons doel en het volgen van het pad dat vorig jaar werd gerealiseerd. Het konijn vertegenwoordigt donder die de grond laat schudden, die onze ware aard onthuld en ons vooruit stuwt.

Elk jaar bestaat de Chinese kosmologie uit drie aspecten: een van de 12 Chinese dierenriemdieren, een van de vijf elementen en yin of yang. Deze drie aspecten geven informatie over de energetica van het jaar en dragen bij aan het begeleiden van een persoon bij het maken van keuzes. Dit jaar wordt, net als vorig jaar, vertegenwoordigd door waterzetting bovenop hout. Om het jaar Qi beter te begrijpen, zal ik eerst de symboliek en kwaliteiten van de drie aspecten opsplitsen en vervolgens bespreken hoe ze verschillende facetten van het leven beïnvloeden.

Konijn

Konijn vertegenwoordigt de maand maart en de tijd van 5.00 tot 07.00 uur, wanneer dieren uit hun huisvesting komen en met hun staart kwispelen in de warme lentelucht. Krachtige Qi bouwt, uitbreidend met nieuwe levensenergie. Konijn wordt geassocieerd met het houtelement, de kleur groen en de windrichting oost. Persoonlijkheidskenmerken zijn wijsheid, ambitie, vaardigheid, geheimhouding en vitaliteit. Konijnen rennen snel, maar nemen ook de tijd om te rusten en zachtheid te tonen. Konijnen leven in holen, veilig verborgen onder de grond, waardoor ze hun levendige energie kunnen herstellen. Ze bezitten grote strategische kwaliteiten en weten wanneer ze moeten handelen of zich terugtrekken, dus 2023 heeft een geweldig potentieel om een plan in actie te brengen.

De behendige aard van een konijn stelt ons in staat om rond obstakels te manoeuvreren die zich in 2023 voordoen. Er kunnen oude patronen of geloofssystemen zijn die je tegenhouden en de behendigheid van het konijn stelt je in staat om deze los te laten en het gewoon te doen! Gelukkig zijn konijnen geen risiconemers of vechters, en hun voorzichtige aard stelt je in staat om voorzichtig vooruit te gaan en vooruitgang te cultiveren terwijl je rekening houdt met alle verschillende uitkomsten. De deuren staan open en de groei gaat snel.

Water

Water is het element van het jaar 2023 en wordt traditioneel geassocieerd met de kleur zwart, dus 2023 wordt een Black Rabbit-jaar genoemd. 2022 bevatte ook het waterelement dat de houtaard van de tijger voedde (water is de moeder van hout). Konijn zit ook in de houtfamilie, waardoor het houtaspect dit jaar bijzonder sterk is. De aard van water is om te stromen en veranderingen te accepteren. Het geeft ons een groot uithoudingsvermogen en ondersteunt de actieve, groeiende energie van 2023. Water wordt geassocieerd met mystieke energie, die de nadruk legt op de magische aspecten van het leven, zoals astrologie, fengshui en andere mystieke kunsten die we in 2022 zagen. Vorig jaar ervoeren velen van ons verhoogde emoties vanwege het vermogen van water om veel emotie vast te houden, omdat het absorbeert en resoneert. Dit jaar brengt ook meer emotionaliteit met zich mee en er kunnen vaak pieken van angst zijn die de houtenergie kunnen overweldigen, waardoor er niets wordt gedaan. Dit zou zijn als de overstroming van een bos. Zorg ervoor dat je emoties beheert door verbinding te maken met de aarde en aardende Qi naar het dagelijks leven te brengen die de emotie van water beheerst.

Yin

Yin wordt gesymboliseerd door rusten, nacht, maan, vrouw, retraite, en verder. Dit helpt om het actieve houtelement in balans te brengen en de energie van het jaar te harmoniseren. Yin vertegenwoordigt Moeder Aarde en gevoelens van veiligheid, vastgehouden en gekoesterd worden, waardoor we de groeiende groei van 2023 met een innerlijke stilte kunnen navigeren. Yin water is het meest yin, wat zachtheid en het vermogen om hardheid te overwinnen betekent. Het zorgt voor een sterke spirituele verbinding en stelt ons in staat om ons af te stemmen op de wijsheid van het universum. Yin water geeft ons de middelen om de geest tot rust te brengen, een getijdenverschuiving te maken en uiteindelijk afstand te nemen van beslissingen uit het verleden om een nieuw traject te creëren dat hopelijk het vervullen van onze verplichting omvat om een offer te brengen aan de menselijke familie. Dit resoneert met de medelevende persoonlijkheid van het konijn, dat yin hout is.  

De jonge boompjes die in 2022 ontkiemden, groeien nu uit tot bomen die omhoog reiken naar de zon. Bomen groeien niet alleen en concurreren om water en voedingsstoffen. Ze groeien in gemeenschappen en communiceren via hun wortelstelsels, delen bronnen en waarschuwen elkaar voor ziekteverwekkers en gevaar (onderzoek populair gemaakt door wetenschappers zoals Suzanne Simard, auteur van Finding the Mother Tree, dat bevestigde wat verschillende inheemse volkeren wereldwijd eeuwenlang geloofden). We hebben allemaal een wortel gevoed door het yin water van het jaar, waardoor we wijsheid krijgen om ons ware zelf te kennen en ons het meest welvarende pad laten zien voor onze reis en onze relatie met alle levende wezens.

Gezondheid

Het konijn vertegenwoordigt sterke levensenergie en een uitbreiding van je eigen ik. Het symboliseert de tijd van 5 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s ochtends, wat een prachtige tijd is om energie op te nemen, dus dit jaar betekent transformatie en een bloeiende Qi. De donder geassocieerd met 2023 genereert sterke lever Qi die combineert met het yang metaal om metaalenergie te maken. Ademhalingstechnieken om vitale energie op te bouwen worden aanbevolen, zoals ‘box breathing’ (langzaam, gelijkmatig, diep, soepel door de neus ademhalen in slechts vier tweede segmenten: in, vasthouden, uit, vasthouden). 2023 brengt visioenen en verbindt ons met het mysterie van het leven. Deze visies stellen ons in staat om geweldige strategieën te ontwikkelen om verstandige beslissingen te nemen terwijl we die geloofssystemen loslaten die niet langer ons hoogste goed dienen.

Er kunnen frustraties ontstaan die de spijsvertering overweldigen, dus zorg ervoor dat je niet te veel eet of te veel drinkt. Beheer je leverenergie door middel van oefeningen zoals zwemmen en laat je hun (etherische ziel) vrij vliegen door je geest te laten zweven door je dromen te volgen. Dit zorgt voor een sterk verdedigingssysteem om ziekteverwekkers af te weren. Het observeren van deze suggesties voorkomt spijsverteringsproblemen zoals constipatie, hunkeren naar voedsel en maagproblemen. Omdat dit jaar yin water is, hebben je nieren extra rust nodig. Versterk je energie door te dutten en acht uur slaap te krijgen om oedeem, moeite met mobiliteit – vooral lopen – bloedproblemen, lage rugpijn, slecht geheugen, verminderd libido en onvruchtbaarheid te voorkomen. In wezen gaat 2023 over het zoeken naar balans tussen actie en rust. Het Yin Water Konijn geeft ons het vermogen om te leren hoe we onze Qi kunnen harmoniseren en versterken.

Voedingsmiddelen

Verhoog de consumptie van gestoomde groenten zoals boerenkool en spinazie. Introduceer meer zure en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het toevoegen van twee eetlepels appelciderazijn per dag aan groenten of warm water vergemakkelijkt gezonde lever- en spijsverteringsfuncties. Voor vleeseters, overweeg om meer varkensvlees en lamsvlees te eten. Vergeet niet de bottenbouillon!

Sociaal

Talenten komen naar voren en een gevoel van vrijheid bloeit op. 2023 benadrukt compassievolle communicatie en tederheid met elkaar. Het beschikt ook over hout en water, beide elementen die de aarde kunnen belasten, zodat een gevoel van gemeenschap kan worden uitgedaagd en voedseltekorten aanhouden. Werk aan het verbinden met vrienden en familie om dit netwerk te koesteren, net zoals bomen zich met elkaar verbinden via hun ingewikkelde wortelstelsels. Hoewel je je soms alleen voelt, onthoud dan dat je humanitaire inspanningen en ethische streven naar rechtvaardigheid het grotere goed ondersteunen en je spirituele verbinding met het universum verbeteren.

Communicatie/persoonlijke relaties

Net als vorig jaar zwelt 2023 aan met passie en moedigt het nieuwe relaties aan en verdiept het bestaande partnerschappen. Zorg voor directe, medelevende communicatie en cultiveer nederigheid. Er is een beroemd Chinees spreekwoord van Meester Wu: Een grote boom wordt door de wind geslagen. Dit betekent dat wanneer je roem en erkenning toenemen, mensen je vaak bekritiseren en proberen te kleineren. Sta rechtop met gratie en vriendelijkheid en zorg ervoor dat alle wezens worden geëerd; koester je welwillendheid. De emoties lopen dit jaar hoog op, dus werk aan tederheid. Het houtaspect van het jaar kan worden geïnterpreteerd als een grappenmaker die graag op knoppen drukt en de ware aard van een persoon onthult. Wees voorbereid om de verschillende energetische maskers die je draagt in je interacties af te zetten en je authentieke zelf te onthullen. Doe je best om degenen te vergeven die je onrecht hebben aangedaan. Laat oude pijnen los, omdat dit je in staat stelt om je eigen pad te maken.

Voor wie meer wilt weten

Naast de drie aspecten van 2023 – Yin – Water Rabbit – kunnen we dieper graven en inzichten krijgen uit de aardse takken. Elk Chinees dier wordt geassocieerd met een aardse tak die een orgaan, een acupunctuurkanaal en een element vertegenwoordigt. Konijn wordt geassocieerd met het leverorgaan, het dikke darmkanaal en het yang ming (droogheid) element.

Lever

De lever bestuurt de pezen. Met alle activiteit die in 2023 wordt verwacht, kunnen herhaalde verwondingen vaak voorkomen. Zorg ervoor dat pezen worden gevoed door meer eiwitten te eten, visoliesupplementen te nemen en veel water te drinken. De lever wordt ook geassocieerd met moed en besluitvorming en staat daarom dit jaar voorop. Je zult geroepen worden om deel te nemen aan het leven door vooruitgang te boeken op je pad, op zoek naar je ware zelf. Gebruik de strategische aard van het jaar om keuzes te maken die uw vermogen om de mensheid het beste te dienen ten goede komen.

Dikke darm meridiaan

Het konijn wordt geassocieerd met de tijd van 5 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s ochtends, wat, zoals hierboven vermeld, een ideale tijd is voor bijvoorbeeld Qigong, yoga, ademhalingstechnieken, enz. Dit is de tijd van de dikke darm en wordt gesymboliseerd door loslaten. De dikke darm beweegt naar beneden terwijl de lever stijgt. Deze combinatie is als het tai ji-symbool dat de dans van energie in het lichaam uitbeeldt. Als deze organen gezond zijn, stroomt de energie in het lichaam harmonieus. Woede en wrok blokkeren deze stroom en kunnen een groot aantal problemen veroorzaken, met name ademnood, indigestie, constipatie, hoofdpijn en explosieve emoties. Zorg ervoor dat je meegaat met de veranderingen in 2023 en laat het verleden los. Een nuttige visualisatie is om je voor te stellen dat je heldere lichte universele energie inademt door je longen en alle poriën van je huid, en de oude energie uitademt, waardoor het in de aarde verdwijnt.

Yang Ming

Het element van 2023 is droogte. Dit kan de kans op droogte en een slechte voeding in de bodem vergroten. Omdat dit jaar ook geassocieerd wordt met yin water, kan er enige balans van energieën zijn. Yang ming kan echter nog steeds van invloed zijn op vloeistoffen in de omgeving en in ons lichaam. Droge huid, lippen, darmen en weefsel zullen vaker voorkomen, dus streef ernaar om vloeistoffen te verhogen.

Dankbetuiging

Met dank aan als CT Holman voor al zijn kennis en wijsheid.

Acupunctuur Qing Dao

Laat je bericht achter

Bel Nu
Waar vind u ons