• 06 27 00 57 22
 • info@acupunctuur-qing-dao.nl

Uitgelicht

2022  Het jaar van de Yang Zwarte Tijger

2022 Jaar van de Yang Zwarte Tijger

2022  Het jaar van de Yang Zwarte Tijger

De aarde schudt als zaden door de grond breken en nieuw leven begint. De tijger wordt wakker, rekt zich uit en gromt, roepend over het opkomende natuurlandschap. De roep van de tijger weerklinkt en geeft donderende energie over het land als dieren uit hun winterslaap ontwaken. Het nieuwe jaar begint op 1 februari en de tijger komt tevoorschijn op 4 februari.

2022 is het jaar van de Yang Watertijger. Elk jaar bestaat de Chinese kosmologie uit drie aspecten: een van de 12 dieren uit de Chinese dierenriem, een van de vijf elementen, en  yin of Yang. Deze drie aspecten geven informatie over de energetica van het jaar en helpen een persoon bij het maken van keuzes. Dit jaar wordt vertegenwoordigd door water boven hout. Om de Qi van het jaar beter te begrijpen, zal ik eerst de symboliek en de kwaliteiten van de drie aspecten uitsplitsen en vervolgens bespreken hoe deze de verschillende facetten van het leven beïnvloeden.

Tijger: Tijger vertegenwoordigt de maand februari, het begin van de lente, en de tijd 3 uur tot 5 uur. Tijger wordt geassocieerd met het element hout, de kleur groen, en de richting oost. Persoonlijkheidskenmerken zijn voorzichtig, krachtig, direct, en aantrekkelijk. Tijger brengt veel veranderingen, initieert activiteit, en bouwt momentum op. Wanneer de energie stagneert, kan agressie en frustratie optreden. Dit verhoogt de kans op ruzies, vechtpartijen en onenigheden – als mededogen niet in acht wordt genomen. Tijger duidt op een behoefte om te volbrengen en te werken, dus dit jaar is een gunstige tijd om te handelen naar de doelen die voortkwamen uit de visies van de voorgaande jaren van de Os 2021 en de Rat 2020.

Water: Water is het element van het jaar en wordt traditioneel geassocieerd met de kleur zwart, daarom wordt 2022 een Zwarte Tijger jaar genoemd. Water is de moeder van hout en voedt het hout-element van de tijger. Het houtaspect is dus bijzonder sterk dit jaar. De aard van water is te stromen en veranderingen te accepteren. Het geeft ons een groot uithoudingsvermogen en zal de actieve, pionierende energie van 2022 ondersteunen. Water wordt geassocieerd met mystieke energie, dus zal er meer nadruk liggen op de magische aspecten van het leven zoals astrologie, fengshui en andere mystieke kunsten. Water, vanwege zijn vermogen om te absorberen en te resoneren, heeft de neiging om veel emotie vast te houden en er kunnen vaak vlagen van angst zijn die de houtenergie kunnen overweldigen, waardoor inactiviteit ontstaat. Dit zou te vergelijken zijn met de overstroming van een bos. Zorg ervoor dat je je emoties onder controle houdt door je te verbinden met de aarde en aardings Qi in het dagelijks leven te brengen, die de emotie van water onder controle houdt.

Yang: Yang wordt gesymboliseerd door actie, dag, zon, mannelijk, vooruitgaan, enz. Dit accentueert de houtenergie (houtelement is overwegend Yang) en zal dus zorgen voor een actiever Tijgerjaar. De Yang wordt geassocieerd met de vaderfiguur die de rol speelt van aanmoediging en het bijbrengen van een geloof in zichzelf om vol vertrouwen de wereld in te gaan. Zo heeft de tijger, een Yang dier, dat al gedreven is om naar buiten te treden, nog meer momentum om naar buiten te treden en te schitteren. Dit jaar is erg Yang. Het gaat erom vooruit te komen en te zien hoe de ideeën die in de vorige twee jaren zijn geplant, beginnen te ontkiemen. Het is een tijd voor beslissingen en actie en een tijd om te beginnen met het manifesteren van wat je de komende 10 jaar zou willen zien gebeuren.

Na symbolisch te hebben gerust en een winterslaap te hebben gehouden de afgelopen twee jaar, is het tijd om te ontwaken en te beginnen met het uitvoeren van de visies en zaden die zijn geplant tijdens de jaren van de Os (2021) en de Rat (2020). 2022 is een tijd voor verandering. Nieuwe avonturen, verhuizen, nieuwe ondernemingen – alles wordt aangemoedigd door de Yang zwarte tijger energie. Slim naar buiten treden in de wereld, na de blokkades van de pandemie, wordt ondersteund. De tijger beweegt zich graag vrij door zijn territorium, dus elke controle of beperking zou kunnen worden beantwoord met een gevecht, d.w.z., het is niet aan te raden de tijger op te sluiten in een kooi. Laat uw ideeën tot bloei komen en onbelemmerd groeien. De schuddende energie maakt oude wijsheid los en geeft toegang tot het begrijpen van de verschillende verschuivingen waar de planeet voor staat. Angst en weerstand kunnen de kop opsteken, dus wees erop bedacht om u af te stemmen op uw innerlijke wijsheid en mee te stromen met de veranderingen die zich in het tijgerjaar aandienen.

Gezondheid: De lever, de galblaas, de longen en de spijsvertering kunnen dit jaar te lijden hebben. Te veel doen/activiteit zet het niersysteem onder druk. Dit zou symptomen kunnen veroorzaken zoals hypochondrische pijn, oogproblemen, indigestie door stress, spiervermoeidheid, knie/lage rugpijn, slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, geelzucht, tinnitus, peesproblemen, zwak immuunsysteem, en ademhalingsmoeilijkheden. Verminder stagnatie door dit jaar meer aan lichaamsbeweging te doen. Vooral zwemmen is heilzaam. Intensiveer ook spirituele activiteiten zoals meditatie, yoga, Qi gong, enz. om de geest te voeden, mee te gaan met de veranderingen en je af te stemmen op de wijsheid in jezelf. Het evenwicht tussen levendige lichaamsbeweging en kalme bezinning stelt u in staat om te navigeren door de bruisende energie van de tijger.

Voedingsmiddelen: Verhoog de consumptie van witte kleur groenten, kip, prikkelende kruiden, en gekookte greens, groene groenten. Concentreer u op een lichtere kookstijl (roerbakken, stomen) vooral in de lente en de zomer. Voor diegenen die avontuurlijk zijn ingesteld, eet orgaan vlees.

Zaken: Tijger ondersteunt nieuwe zaken! Dit omvat baanbrekende nieuwe manieren, alle zaken die de natuur eren, alle zaken die met hout te maken hebben zoals de sportindustrie, mystiek, en innovaties. De energie voor zaken groeit in de loop van het jaar, dus wees geduldig en laat de energie tot bloei komen. Tijger concentreert zich op werk en actie, wat de familierelaties en het huiselijke leven onder druk kan zetten.

Politiek: De tijger kan wat machtsvertoon met zich meebrengen. Door de extra kracht van de tijger als gevolg van de watervoeding is er een grote kans dat de gemoederen hoog oplopen. De toenemende polarisatie in de politiek zorgt voor meer onenigheid. Streef ernaar beide kanten van een kwestie te zien, koester mededogen en zoek een gemeenschappelijke basis.

Sociaal: Dit jaar is het de watertijger. Het element water wordt vaak geassocieerd met de kleur zwart, die de Black Lives Matter beweging zal blijven ondersteunen. Er zullen andere bewegingen zijn om sociale onrechtvaardigheden aan te pakken en veel mensen zullen zich inzetten voor sociale doelen. Er kunnen zich uitdagingen in het gezinsleven voordoen. Wees bedacht op de noodzaak van goede communicatie en vraag advies voor harmonieuze relaties.

Communicatie/Interpersoonlijk/Relaties: Passie is het thema van het tijgerjaar. 2022 ondersteunt het beginnen van een nieuwe relatie of het opnieuw aanwakkeren van de liefde in een bestaande relatie. Dit jaar bevordert directe compassievolle communicatie. Het tijgerjaar begint een nieuwe levenscyclus, en het is belangrijk om voorzichtig te zijn als de energie opbouwt. Dit vereist mindfulness, de energie laten opbouwen en niet te snel te veel proberen te doen. Boosheid kan opborrelen. Om deze energie te verspreiden, kies je voor goedhartigheid en begrip. Wrok kan de kop opsteken en het is belangrijk om je duidelijk uit te drukken, om advies te vragen en bereid te zijn om te luisteren. Heb  geduld.

Er kan ook enige angst zijn voor verandering en het is nuttig om je te verbinden met je authentieke zelf en flexibel te zijn met de verschuivingen van de nieuwe energie. Als angst je energie overneemt, overweeg dan om jezelf direct en correct toe te spreken, d.w.z. gebruik een assertieve affirmatie (positieve gedachtegang) om de angst te bestrijden. Deze techniek maakt gebruik van het vermogen van hout om water op te nemen en de angst te bedwingen.

Toekomst: Het Tijgerjaar zet de toon voor de richting van de komende vier jaar. Hoe we deze komende vier jaar beheren zal de aard van 2026 bepalen. Het jaar 2026 is een Yang Vuurpaard wat staat voor een zeer vurig jaar dat zich ofwel kan manifesteren als een explosief en wild jaar of een jaar van grote inzichten en ideeën. Samenwerken, elkaars perspectief zien, polarisatie vermijden, begripvol zijn, elkaar toestaan hun eigen keuzes te maken, en andere dergelijke daden van mededogen zullen harmonie en goodwill bevorderen.

Bron: Lotusinstitute

Als zwanger worden niet vanzelf gaat.

Hoop is een lichtje in je Hart.

Dat vandaag moed geeft en morgen kracht.

Een persoonlijke verhaal direct uit de praktijk. Een lang gekoesterde kinderwens, een traan van verdriet en vreugde.  Maar vooral een verhaal van hoop.

Na ruim 6 jaar van ontelbare injecties, ziekenhuis bezoeken en hartzeer, wordt een stille wens vervuld.

In mijn praktijk behandel ik veel paren met een kinderwens. De ervaringen in mijn praktijk geven hoop en vertrouwen dat er met jouw lichaam en acupunctuur veel meer mogelijk is.

Hoop!  is dat niet waar een wens mee begint…

kinderwens

Lees het volledige verhaal

Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen of behoefte aan informatie, neem dan gerust contact op.

Neem contact op

Omgaan met Corona stress

Veel mensen ervaren door de dreiging van het coronavirus gevoelens van stress, angst en onveiligheid. Mensen vragen zich af hoe lang dit nog gaat duren. Ze maken zich zorgen om de gezondheid van zichzelf of van een naaste. Maar ook over de toekomst, bijvoorbeeld over hoe het verder moet met hun baan, of een vakantie nog door kan gaan of over wat voor invloed dit heeft op de economie. De huidige situatie is nieuw terrein voor iedereen en dat betekent dat veel mensen zoekende zijn in hoe ze het beste op de nieuwe situatie kunnen reageren.

Mogelijke signalen van oplopende spanning zijn:

 • Voortdurend piekeren over de eigen gezondheid of de kans om ziek te worden.
 • Voortdurend piekeren over de eventuele financiële gevolgen.
 • Denken dat het slechtste scenario (doemdenken) zal uitkomen wat maakt dat iemand zich angstig, bedroefd, vreemd of rusteloos kan voelen.
 • Makkelijk geïrriteerd voelen of prikkelbaar zijn. Irritatie of prikkelbaar zijn steeds afreageren op anderen.
 • Last van humeur schommelingen

Bij een normale stressreactie gebeurt er het volgende:

 • Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, je gaat sneller ademen, je gaat zweten en je bent alerter.
 • De energie in je lichaam gaat naar je spieren om of hard weg te rennen (flight) of te vechten (fight).
 • Je lichaam bereid zich zo voor om zo goed mogelijk te kunnen reageren op de ‘gevaarlijke situatie’.
 • Vervolgens produceren de bijnieren cortisol.
 • Het hormoon cortisol zorgt ervoor dat dit flight-fight systeem weer afgevlakt wordt.

Cortisol werkt ontstekingsremmend en dat lijkt in het geval van chronische stress best handig. Cortisol heeft echter invloed op heel veel fysiologische systemen in het lichaam en wanneer chronische stress ervoor zorgt dat de cortisolspiegels ontregeld zijn, ontstaan er reële problemen waar jouw lichaam op reageert en zelfs je immuunsysteem aangetast wordt.

ALLES HEEFT TE MAKEN MET BALANS!

Wat kun je doen

Doe de dingen waar je normaal ook blij of rustig van wordt. Wat helpt jou in een andere stressvolle situatie? Voel jij je goed na een yoga- of meditatiesessie, een intensieve workout of stort je je liever op een creatieve hobby? Waar je je goed van voelt verschilt per persoon, kies iets dat voor jou het beste werkt.

Zorg goed voor jezelf

Zorg ervoor dat je gezond blijft, ook als je binnen moet blijven. Eet gezond, zorg voor voldoende nachtrust en beweging. Een dagelijkse vaste routine helpt hierbij.

Vergeet niet je sociale contacten te onderhouden, met je familie en vrienden thuis én op afstand.

Spreekuur Corona stress

In deze tijd van Corana heb ik een aantal uren  per week opengesteld voor mensen die last hebben van stress. De behandeling zal bestaan uit acupunctuur voor verlichting van stress symptomen, aangevuld met een ontspannende cupping sessie.

Meer informatie over cupping

VIND DE BALANS IN JE EIGEN GEZONDHEID.

Afspraak maken

Bron: GGD, Rode kruis

Hoe werkt een UV-C / Ozon lamp?

Hoe werkt een UV-C lamp

Acupunctuurpraktijk Qing Dao wordt 2 tot 3 x per week tijdens de nacht gedesinfecteerd met de UV/ Ozon lamp.

De Dao van voeding

Chinese voedingsleer - De Dao van voeding

De Dao van voeding

In de praktijk werk ik met acupunctuur, moxa en cupping maar daarnaast is je levensstijl en voedingsleer een heel belangrijk element. Nu zal je denken voeding is voeding maar de basis van Chinese voeding is heel anders geformuleerd als Westerse voeding. In mijn praktijk werk ik vooral met theeën, soepen en voedingsmiddelen die bij ons in de supermarkt te koop zijn. Af en toe wijk ik af naar Chinese “kruiden”die in de toko te koop zijn.

Een klein stukje geschiedenis

De kennis van voeding in China is gebaseerd op de principes van evenwicht en harmonie; de balans van het eigen lichaam. Er wordt gekeken naar de specifieke eigenschappen die een voedingsmiddel bevat.

Fu Xi, een van de grote wijzen van het oude China, ontdekte de acht categorieën van universele energie, die later bekend werden als de Ba Gua of de acht trigrammen van de I Tjing. De twee hoofdcategorieën van natuurlijke energie staan bekend ​​als Yin en Yang. Het universum zelf is een harmonisatie van Yin en Yang, beide ondersteunen elkaar maar hebben ook enigszins tegengestelde krachten, vaak uitgedrukt in het Tai Chi-symbool (Yin en Yang teken)

De Dao van voeding geeft een kijkje in de keuken van de wijsheid van de oude Chinezen. Vroeger waren de mensen zich veel meer bewust van de omgeving en hoe hun lichaam reageerde op de omgeving. Ze leefden om in harmonie te zijn met de natuur en de evenwicht van het leven, dat ook veel had te maken met voeding. Hun kennis en ervaring werden van generatie op generatie doorgegeven en verder verfijnd in wat we tegenwoordig noemen de Chinese voedingsleer.

Hoe Chinese voeding verschilt van de moderne westerse voeding

Het voordeel van Chinese voeding ligt in de flexibiliteit bij het aanpassen aan de behoeften van elk individu en zo het hele lichaam te behandelen in plaats van alleen de symptomen.

Chinese voeding werkt op een energetisch niveau waarbij balans de sleutel is. Voeding worden geselecteerd op basis van hun energetische eigenschappen zoals: verwarmen, koelen, drogen of bevochtigen. Chinese voeding zal de Koude verwarmen, Hitte laten afkoelen, droogte bevochtigen etc.

Er wordt rekening gehouden met het seizoen, bereidingswijze, geografische locatie en informatie dat in overeenstemming is met de natuurlijke principes van leven in balans.(Yin en Yang)

Zoals je misschien kunt lezen, heeft de Chinese voeding een hele brede basis en een nog langere geschiedenis. Er komen nog veel meer aspecten bij kijken.

Een van de adviezen die ik in de praktijk altijd meegeef bij voedingsadvies is:

Eet voedsel uit het seizoen! De natuur heeft voor ons het perfecte menu voor passend voedsel in elk seizoen gegeven. De groentes en het fruit die in de zomer rijpen, hebben de energetische eigenschap om aan de verkoelende kant te zijn. In de winter zullen we meer neigen naar verwarmende voeding (denk aan de Hollandse stampot).

De Chinezen erkennen al duizenden jaren dat elk seizoen een ander effect op het lichaam heeft. Als we in overeenstemming zijn met de seizoenen, behouden we kracht, profiteren we van de voordelen wat ons wordt gegeven en slaan we het potentieel op voor het komende seizoen. Wanneer we de seizoenen negeren, putten we vaak alle beschikbare energie uit en daarmee onze reserve, zodat we als het volgende seizoen aanbreekt, weinig meer over hebben om van de volgende fase te profiteren.

Stel je voor dat je vergeet om in het voorjaar zaden te planten of in de zomer water te geven, er zal niet veel fruit en groente zijn om in de herfst te oogsten.

Binnen één seizoen ligt de kracht van alle seizoenen!

Omdat elk lichaam uniek is, zullen er altijd variaties zijn aan individuele behoeften. Een paar algemene adviezen zijn:

 • Eet relaxed, ontspan en kauw langzaam, voor een optimale spijsvertering. Vergeet niet spijsvertering begint al in de mond.
 • De beste manieren om voedsel te bereiden zijn stomen, roerbakken in water, stoven of bakken. Bakken creëert meer warmte en is de beste methode voor koude omstandigheden. Maar zelf de beste kwaliteit olie word moeilijker te verteren wanneer deze is verwarmd. Als olie gewenst is doe dit dan na het koken toevoegen.
 • Eet aandachtig. Kijk, ruik en laat de smaken bij je binnenkomen. Je eet niet om te eten maar om je lichaam te voeden.
 • Stop met eten voor je vol raakt.
 • Eet je laatste grote maaltijd 3 uur voor je gaat slapen. Dit zorgt voor een betere spijsvertering maar vooral dat je beter slaapt.
 • Het ontbijt is de maaltijd die ons de energie levert voor een groot deel van de dag, dus maak van het ontbijt een zeer voedzame maaltijd.
 • Noten en zaden bevatten voor een groot deel olie en zouden gekoeld bewaard moeten worden en zo vers mogelijk worden gegeten.
 • Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen en houd maaltijden zo eenvoudig mogelijk.
 • Eet smakelijk!

UPDATE Corona virus (COVID-19)

Sorry, in verband met het Covid-19 virus is de praktijk gesloten tot 28 april 2020

Update 31-03-2020

Lieve mensen,

In reactie op de persconferentie van d.d 31 maart 2020, zal de praktijk gesloten blijven tot 28 april. Hoe moeilijk dit ook is, samen komen we erdoor. Wees lief voor elkaar, en blijf gezond!

16- 03-2020

Met pijn in mijn Hart heb ik besloten de behandelingen in de praktijk tot 06 april 2020 stop te zetten

In heel Nederland zijn maatregelen nodig om verspreiding van het Corona virus tegen te gaan. Als praktijkeigenaar en therapeut voel ik daarin een grote verantwoordelijkheid. Om die verantwoordelijkheid zo goed mogelijk te nemen, heb ik besloten om de praktijk tot 06 april 2020 te sluiten.

Uitgangspunten zijn:

* Het voorkomen van verspreiding van het Corona virus

* Gezond zijn en blijven, zodat waar ik kan helpen ik dat ook kan

Wil je toch overleg of advies, dan is er de mogelijkheid om dit via diverse digitale kanalen te realiseren.

Wees lief voor elkaar en blijf gezond!

Lieve groet,

Miranda

Preventie van het lichaam tegen het Corona virus (volgens de TCM)

Wat kun je zelf doen tegen het Corona virus

Vele zijn in ban van het Corona virus (COVID-19), juist nu het ook in Nederland gearriveerd is.

TCG, traditionele Chinese Geneeskunde is gebaseerd op preventie. Het streeft ernaar om het lichaam te harmoniseren en in balans te brengen. Vaak als de seizoenen veranderen en het weer wisselvallig is, zien we een toename van griep en andere virussen.

Hoe te voorkomen dat we een virus krijgen?

Een virus is intelligent. Het komt alleen in je lichaam als het kan overleven in het lichaam.  Je moet jezelf dus de vraag stellen: hoe kan ik mijn lichaam versterken, om te voorkomen dat het virus niet in mijn lichaam binnen komt ?

Westerse geneeskunde kijkt naar het immuunsysteem, als het immuunsysteem sterk is, kan een virus worden bestreden.

TCG kijkt holistisch (het geheel). Hoe is de harmonie en de balans van het lichaam? Het lichaam hoeft niet sterker te zijn. Het kan anders zijn. We zijn allemaal verschillend. Het doel is om meer uniek, harmonieus en evenwichtig te zijn. Zodat als een virus binnen komt, het niet kan overleven. Om in harmonie te zijn, moet elk orgaan in het gehele lichaam op zijn optimale niveau functioneren. De organen moeten energetisch met elkaar communiceren. Over het algemeen zijn er twee manieren waarop een virus in de TCG zichzelf kan transporteren: door hitte of door koude. Een virus dat bijvoorbeeld van kou houdt, zoals vele griepstammen, gedijt in kou.

Als de lichaamsomgeving van een persoon koud is, wil het virus daar blijven. Het doel is dus om de interne van het lichaam te veranderen, terwijl de seizoenen veranderen. Laat je niet misleiden door de temperatuur buiten. Denk aan de aard van het seizoen. Op dit moment zijn we in het seizoen van de late winter en de natuur maakt heel langzaam de overgang naar warmer weer. Laat je niet door een paar warme dagen voor de gek houden! Hoewel de temperatuur mogelijk opwarmt, is de aard van het seizoen nog steeds koel. Een virus zal van die gelegenheid gebruik maken om het lichaam binnen te komen.

Wat kun je doen?

Draag kleding die geschikt is voor het seizoen en eet verwarmend voedsel, zoals gember en kaneel, om het interne van je lichaam te veranderen. Probeer wat verse appels te bakken met verwarmende kruiden zoals kaneel. Gebruik verwarmende kruiden tijdens het bereiden van eten. Drink kaneel thee of gemberthee. Dit zijn een aantal manieren om je lichaam van binnenuit te verwarmen. (meer kruiden en recepten vind je onderaan dit bericht).

Wat als je denkt dat je toch een virus hebt?

Neem onmiddellijk een warm bad en drink gemberthee met bruine suiker eventueel met wat citroen, of zoals oma het maakte een warme grog. Kruip heerlijk onder de “wol” bereid je voor op een zweetsessie en zorg voor een goede nachtrust. De volgende ochtend zal je je al veel energieker voelen.

Verwarmende kruiden en groenten zijn:

Gember, knoflook, mosterdzaad, de schil van een grapefruit, koriander, pastinaak, lente-ui, kaneel, basilicum.

Recepten:

1. Kook gedurende vijf minuten het volgende: knoflook, gember, lente – ui, basilicum, mosterd of kaneel. Drink de thee; ga naar bed en bereid je voor om te zweten

2. Thee van koriande met gember

3. Thee gemaakt met verse gember

3. Thee van lente-ui en basilicum

4. Maak thee van gedroogde grapefruitschillen

5. Maak thee van pastinaak en gember

Gebakken appeltjes met kaneel

Gebakken appeltjes zijn gauw gemaakt met een beetje kaneel en wat suiker. Ook de oude appels uit de fruitschaal kun je gebruiken voor dit snelle recept

Vermijd: schelpdieren, zware eiwitten en vetten, vlees en alle azijn. Azijn sluit namelijk de poriën zodat je het niet kan zweten in het chinees wordt er gezegd “azijn sluit de dief in het huis”

! Bij koorts contact opnemen met de huisarts.

2020 Het jaar van de Rat

De Chinese kalender, die meer dan vierduizend jaar oud is en die alle data voor traditionele feesten en feestdagen bepaalt, is een maan-zon kalender. Dat betekent dat de lengte van de maanden door de maan en de lengte van de jaren door de zon wordt bepaald. De lengte van een maand kan negenentwintig of dertig dagen bedragen en hangt af van het tijdstip waarop de maan aanwast en afneemt. Om de drie jaar moet een schrikkelmaand het verschil tussen het 365 dagen tellende zonnejaar en het 354 dagen tellende maanjaar compenseren. Het zonnejaar, dat in vierentwintig maal veertien dagen is verdeeld, wordt vooral door de boeren gehanteerd; het maanjaar, dat op een cyclus van zestig jaar berust die weer in vijf perioden van twaalf jaar is onderverdeeld, speelt een rol in het religieuze leven. Aan elk van deze twaalf jaren is een teken uit de dierenriem toegekend, dat zich in elke cyclus herhaalt. Deze dierenriemtekens vertegenwoordigen bepaalde karaktereigenschappen, die degenen die in dat jaar geboren zijn, beïnvloeden en ook het verloop van het betreffende jaar bepalen.  Het Chinese Nieuwjaar valt ieder jaar op een andere datum, op een datum tussen 21 januari en 21 februari.

De Chinese dierenriemtekens worden bepaald door het maanjaar waarin u geboren was. De Chinezen geloven, dat het dier van het geboortejaar een diepgaande invloed op persoonlijkheid en het lot heeft.
Men zegt wel: “Dit dier draag je in je hart”.

In de Chinese astrologie is de Chinese dierenriem en “het dier” het belangrijkste element.  In tegenstelling tot de maandelijkse sterrenbeelden die wij zijn gewend, wijzigt het teken van de Chinese dierenriem echter eens per jaar. Kinderen die gedurende het jaar geboren worden, krijgen het teken van dat jaar als sterrenbeeld.

De Rat
2020, 2008, 1996, 1984, 1972, 1960, 1948

Ratten zijn perfectionisten. Ze communiceren goed, geven leiding en zijn altijd alert. Zij kiezen hun vrienden zorgvuldig uit. Ratten zijn grote strategen en maken goede politici, maar nog belangrijker, hun intuïtie stelt hen in staat om tegenstanders heel vroeg in het spel te doorzien. Ratten zijn sluw en weten hoe ze rijkdom kunnen vergaren. Ze besteden geld aan hun geliefden, hoewel buitenstaanders ze gierig vinden. Met hun aanpassingsvermogen en slimheid kunnen ze zich uit elke netelige situatie manoeuvreren. Maar ze kunnen snel kwaad worden en ze kunnen overdreven kritisch zijn. Dit maakt de rat wat prikkelbaar en zenuwachtig wanneer de zaken volgens hen niet snel genoeg gebeuren. Ze passen zich snel aan in  situaties en kunnen zo de voordeel halen.

Het karakter van een persoon wordt bepaald door hun dierteken en het geboortejaar. Er zijn vijf verschillende Rat-typen:

Bos Rat 1924, 1984 Onafhankelijk, zelfverzekerd, deugdzaam en getalenteerd, met een sterk gevoel van teamwork
Vuur Rat 1936, 1996 Energiek, moedig, rustig, hartelijk en vriendelijk voor hun vrienden, maar zeer streng voor zichzelf
Aarde Rat 1948, 2008 Beminnelijk, eerlijk, flexibel, bescheiden, ernstig, met een sterk gevoel van eigenwaarde
Goud Rat 1960, 2020 Slim, getalenteerd, welgemanierd, jaloers, met een sterk gevoel van zelfbewustzijn
Water Rat 1912, 1972 Spraakzaam, slordig, conservatief en wijs

Mensen, geboren in het jaar van de Rat, zijn charmant en getalenteerd. Zij zullen het goed doen in een carrière als verkoper, winkelier, schrijver, criticus, politicus of publicist. Ze hebben een superieur vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen, waardoor ze vaak deelnemen aan verschillende zaken. Rusteloosheid en nieuwsgierigheid kunnen resulteren dat men van de hak op de tak springt. Ze moeten leren de aandacht vast te houden en zo hun kans te vergroten om succesvoller te zijn.

De Liefde
Mensen geboren in het Jaar van de Rat zijn vaak gedreven in de liefde en zijn niet bang voor het tonen van hun ware gevoelens. Ze zijn niet kritisch bij het zoeken naar liefdesaffaires. Hierdoor zijn er veel emoties aan het begin van een relatie. Hun liefdesleven kan dus stormachtig en problematisch zijn in liefdeszaken. Ze willen zekerheid in hun leven, zodat ze later kunnen settelen. Zij kunnen een goed stel vormen, van de liefde genieten en van het leven. Ze kunnen moeilijk tegen afwijzingen in de liefde. Ze hebben een natuurlijke charme. Als ze eindelijk degene hebben gevonden, waar ze liefde en veiligheid voelen, dan gedragen de Ratten zich als de beste partners.

Samen in de liefde Rat en Draak: De Rat zal de dominantie van de Draak verwelkomen, en de draak zal de intelligentie van de Rat bewonderen. Door de verbintenis van deze twee zullen zijn succes, geluk en voorspoed bereiken.
   
  Rat en Aap: Door hun wederzijdse interesses en talenten trekken ze elkaar aan en hebben een leuke en liefdevolle relatie. Ze bewonderen elkaar om hun intelligentie en creativiteit.
   
Oppassen voor:    het Paard
Blijf uit de buurt van het Paard. De egocentrische paard heeft het erg moeilijk om de sentimentele Rat te begrijpen.

Gezondheid: Algemeen gesproken, zijn ratten gezond. Ze zitten vol energie en activiteit, wat hen dan weer helpt om fit te blijven en weg te blijven van ziektes. In de zomer, moeten ze aandacht besteden aan problemen van de luchtwegen en uitdroging van de huid moeten worden voorkomen. Zij rusten voldoende en houden altijd de moed er in als ze werken, wat de efficiëntie verbetert. Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging werkt als voordeel. Bij stress en gespannen situaties moeten ratten gas terug nemen. Een vakantiereisje is goed om stress en spanning weg te nemen.

Carrière: Door hun goede, scherpe inzicht en perspectief, kunnen ratten goed beoordelen wat ze moeten doen. Hierdoor zijn ze in staat onnodige problemen te voorkomen. Ratten zijn voorzichtig en zorgvuldig, zodat ze de neiging hebben om een ​​serieuze houding ten opzichte van hun werk te laten zien. Mensen geboren in het Jaar van de Rat zijn geschikt als bestuurder, directeur, manager, ondernemer, schrijver, muzikant, stand-up comedian, politicus, advocaat, onderzoeker, en autocoureur. Ze hebben een superieur vermogen zich aan te passen aan verschillende situaties, waardoor ze vaak deelnemen aan verschillende zaken. Rusteloosheid en nieuwsgierigheid kan resulteren dat ze te snel van opdracht wisselen. AAn te raden is zich te focussen op één opdracht, dan is de kans op succes groter.

Yin/Yang: Even jaren zijn Yang, oneven jaren zijn Yin
Kleuren: Blauw, goud, groen
Richtingen: Noordwest, Zuidwest, West
Lievelingsbloem: Lelie, Kaaps viooltje.
   
Geluks Getallen: 2, 3
Geluks Maanden: de 2de, 5de en de 9de maand van de Chinese Maankalender
Geluks Dagen: de 4e en de 13e dag van elke maand van de Chinese Maankalender

Moxa therapie bij stuitligging

Baby stuit ligging of dwars ligging

Als je zwanger bent en jullie baby in een stuit ligt, kan moxa-therapie de mogelijkheid dat de baby met zijn of haar hoofd naar beneden gaat liggen verdubbelen. Moxa-therapie kan ook ingezet worden bij een dwarsligging van de baby.

Wat is moxa-therapie?

Moxa-therapie kan bij een stuitligging worden gebruikt om de baby op natuurlijke wijze te laten draaien. Moxa-therapie is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde net als acupunctuur, maar maakt geen gebruik van acupunctuurnaalden. Tijdens een behandeling wordt er een moxa stick gebruikt. Een moxa stick lijkt op een grote sigaar en is gemaakt van gedroogd bijvoetkruit. Bijvoetkruid heeft een diep verwarmend effect waardoor het de doorstroming van energie beïnvloedt.   

Wanneer moxa-therapie starten?

Als je verloskundige of gynaecoloog bij week 33 heeft vastgesteld dat je baby in stuit ligt, kun je met moxa-therapie beginnen. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans op een natuurlijke draaiing. Na 36 weken neemt de kans dat de baby nog gaat draaien sterk af, omdat de ruimte in de baarmoeder kleiner wordt. Soms is één behandeling genoeg, soms moet je het een week of langer dagelijks herhalen.

Hoe werkt moxa-therapie bij een stuitligging

Het acupunctuurpunt dat bij stuitligging wordt verwarmd zit aan de zijkant van je kleine teen, daar waar de blaasmeridiaan eindigt. Op een afstand van één centimeter wordt het acupunctuurpunt ZHÌYĪN blaas 67 verwarmt. Volgens de theorie van Yin en Yang,  is Yang activiteit en Yin is rust  “yang brengt voort en yin ontwikkelt zich”.  De verwarmende energie komt via de meridiaan in het kleine bekken, in het kleine bekken ligt de baarmoeder. De Yange energie zorgt voor beweging in dit gebied, waardoor de baby bewegelijker wordt en de kans dat hij/zij gaat draaien toeneemt.

Volgens de westerse geneeskunde wordt door moxa-therapie de baarmoeder beter doorbloed en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, die op hun beurt het spierweefsel van de baarmoeder beïnvloeden. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk draaien.

Wat zijn de voordelen?

 • De behandeling is voor de aanstaande mama en voor jullie ongeboren kind veilig en vriendelijk. Er is geen direct contact met de baby.
 • De natuurlijke, spontane draaiing van de baby wordt gestimuleerd.
 • De behandeling is pijnloos en heeft geen bijwerkingen.
 • Na een persoonlijk consult in de praktijk kan jij of liever nog je partner de behandeling dagelijks zelf uitvoeren.
 • Moxa-therapie kan thuis plaatsvinden en duurt zo’n 15-20 minuten per dag.

Onderzoek toont werking aan

Verschillende studies hebben het effect van moxa-therapie bij stuitligging aangetoond. Ook het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam deed hier onderzoek naar. Daaruit kwam naar voren dat de kans dat een baby spontaan draait verdubbelt bij moxa-therapie, mits hiermee wordt gestart in week 34. Van de baby’s die in week 34 in stuit lagen, draaide 34 procent vanzelf, dus zonder verdere behandeling. Bij de onderzoeksgroep die een moxa-behandeling kreeg, draaide 66 procent. Het ging hierbij om eerste zwangerschappen; bij een volgende zwangerschap is de kans dat de baby draait groter. Na week 36 neemt de kans af, omdat er minder bewegingsruimte is.

Afspraak maken

Is jullie kindje met succes gedraaid, en wil je je voorbereiden op de bevalling met minder kans op complicaties en begeleiding voor pijn? Kijk dan eens wat acupunctuur voor je kan betekenen in de laatste 4 weken van je zwangerschap.

2019 Week van de acupunctuur

Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 november vindt de Week van de acupunctuur plaats, met als thema

VITAAL MET DE VIJF ELEMENTEN

In deze tijd van lifestyle coaching brengen wij acupuncturisten graag onder de aandacht wat we vanuit ons vak te bieden hebben.

Zowel wat wij in de praktijk voor jou kunnen doen, als wat we je kunnen meegeven om zelf mee aan de slag te gaan.

Weetjes en lifestyletips, recepten en oefeningen met Qi-Gong en meditatie staan deze week voor je klaar!

De kringloop van de vijf elementen is een belangrijk uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde en de acupuncturist.

We belichten de volgende aandachtsgebieden:

vrijdag 1 november            Introductie Vitaal met de vijf elementen

maandag    4 november         Water – Nier – vertrouwen hebben
dinsdag       5 november         Hout – Lever – ontspannen zijn
woensdag   6 november         Vuur – Hart – verbonden zijn
donderdag  7 november         Aarde – Milt – geaard zijn                                           vrijdag         8 november         Metaal – Long – bewust zijn

Acupunctuurpraktijk Qing Dao nodigt u in deze week graag uit voor een gratis kennismakings consult, geheel vrijblijvend en kosteloos.

Geïnteresseerden zijn welkom om symptomen en klachten te bespreken.Er zal worden uitgelegd hoe een diagnose door anamnese, tong- en polsdiagnose wordt gesteld en welke therapie vormen er eventueel ingezet kunnen worden.

Laat u informeren
over deze eeuwenoude geneeswijze en ervaar wat een goede balans in uw lichaam voor uw welzijn en gezondheid kan betekenen.

Aanmelden kan telefonisch of via info@acupunctuur-qing-dao.nl

U bent van harte welkom bij acupunctuurpraktijk Qing Dao.                                       Lid NVA en door uw zorgverzekering erkend.

Bel Nu
Waar vind u ons