• 06 27 00 57 22
  • info@acupunctuur-qing-dao.nl

Cupping

Misschien heb je het al eens gezien bij sommige topsporters of bekende acteurs of actrices. Een fraai patroon van ronde blauwe en roodpaarse plekken. Dat is cupping. Ook al ziet het er soms beangstigend uit, cupping doet geen pijn en de plekken zijn binnen een paar dagen verdwenen.

Wat is cupping?

Cupping is een oude techniek die wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om acupunctuurpunten te stimuleren of om grotere gebieden van het lichaam te behandelen. Het wordt vaak toegepast naast de acupunctuur, maar kan ook als een zelfstandige behandeling ingezet worden.

De techniek omvat het creëren van een vacuüm in ronde glazen bollen (cups). Een vlam wordt kortstondig in de cup gehouden en snel verwijderd, voor de cup op de huid wordt geplaatst (vuurcupping). De cup is niet heet tijdens het aanbrengen en de vlam komt nooit in contact met de huid. Het vuur dient slechts om een vacuüm te creëren voor het aanzuigen van de cup, wat nodig is om de behandeling uit te voeren. Cupping voelt aan als een sterke diepe weefselmassage, maar is niet pijnlijk.  De meeste mensen vinden cupping ontspannend en verfrissend.

Ik gebruik ook kleine, siliconen cups. Deze zijn zacht, flexibel en gebruiksvriendelijk. Omdat ze milder zijn, gebruik ik deze siliconen cups meestal op de nek en het gezicht. Cupping in het gezicht werkt geweldig voor kaakspanning, sinusproblemen en hoofdpijn.

Hoe werkt cupping ?

Het vacuüm dat gecreëerd wordt door cupping verhoogt de bloedcirculatie, maakt spieren en bindweefsel los, laat “hitte” vrij en creëert een kalmerende, sederende werking op het zenuwstelsel.  Het helpt ook om de dode of stagnerende bloedcellen, lymfevloeistoffen en toxines uit de diepere lagen weefsel naar het oppervlak te trekken.

Volgens de Chinese geneeskunde opent het cuppen de meridianen in het lichaam waardoor Qi (dynamische levens energie) stroomt. Een vrije stroom van Qi is nodig om de functie van de weefsels en organen van het lichaam te ondersteunen. Wanneer die stroming wordt belemmerd en de Qi en het bloed stagneren, ontstaat er pijn en disfunctie. Cupping helpt de doorstroming van Qi en bloed te verbeteren, waardoor er een verbeterde functie en genezing mogelijk wordt.

Wat kan er met cupping behandeld worden ?

Meestal krijgen personen cupping voor strakke spieren, pijn in de rug, schouders, nek en ledematen. Cupping kan ook worden gebruikt voor het verbeteren van de gezondheid van de longen, zoals bij astma of bij verkoudheid. Ik zet cupping ook in bij hoofdpijn, een trage spijsvertering en menstruatiekrampen.

Cupping geschikt voor myofasciale pijnbestrijding

Het woord ‘myofasciaal’ bestaat uit twee delen. ‘Myo’ betekent spier en ‘fasciaal’ komt van fascia. Fascia is een netwerk van elastische weefsels dat door je lichaam loopt. Elke spier heeft een buitenste omhulsel van fascia. De elastische coating van het omhulsel dempt impact en laat de spieren over elkaar glijden. Microscopisch bestaat fascia uit een driedimensionaal netwerk van elastische vezels. Wanneer je fascia gezond is, is het zacht en flexibel. Als je een blessure hebt, lange periodes een slechte houding aanneemt, of bij slechte voeding of hoge stress, kan fascia taai en inflexibel worden. Strakke fascia kan pijn veroorzaken, de beweging verminderen en leiden tot schade aan spieren, gewrichten en pezen.

Cupping zorgt voor een aanhoudende rek van de fascia. De lange, zachte strekking die wordt gegeven door cupping geeft ruimte aan voedingstoffen om in de geopende ruimtes te stromen en verlengt de vezels.

Als je regelmatig cupping krijgt, kan dit een veel diepere invloed hebben op je gezondheid omdat de effecten cumulatief zijn. Bij eenmalige cupping duurt het vaak langer voordat de pijn en spanning worden verlicht. Af en toe zal een enkele behandeling blijvende resultaten hebben, maar vaak keren de symptomen terug. Het starten van een behandelplan met wekelijkse cupping-sessies en het geleidelijk verminderen van de behandelingsfrequentie naarmate uw symptomen verbeteren, is een van de beste manieren om blijvende verbeteringen in de spiergezondheid aan te brengen.

 

Afspraak maken

 

Rode, Paarse of blauwe plekken!   Wat Nu ?   

Cupping is niet pijnlijk, maar kan rode plekken op de huid achterlaten, zoals cirkelvormige kneuzingen. Hoewel deze markeringen op blauwe plekken lijken, zijn de spieren op geen enkele manier getraumatiseerd. De roodheid op de huid geeft aan dat er beweging is geweest in de bloedsomloop onder en rond de cups. Niet alle behandelingen zullen roodheid veroorzaken, dit hangt af van de klacht die wordt behandeld en het gebied.

Voor de meeste personen zal de roodheid binnen twee à vijf dagen vervagen. De behandeling en de plekken zelf mogen nooit pijnlijk zijn.

Naarmate je vaker een cupping behandeling krijgt,  worden de markeringen na elke behandeling geleidelijk lichter. Dit geeft aan dat de gezondheid van je weefsels en de stroom van Qi en het bloed van het lichaam verbeteren.

Nazorg

Je merkt misschien dat het behandelde gebied meer open, gemakkelijker te bewegen en minder pijn en spanning heeft. Je kunt ook het gevoel hebben dat het gebied warmer is vanwege de verhoogde bloedcirculatie. Je voelt je ontspannen en fris, met helder denken.

Om voor jezelf te zorgen na het cuppen, hou je het behandelde gebied warm en weg van wind en tocht. Drink veel water en vermijd voor een paar uur het nemen van een douche, bad of zwemmen.  De behandeling opent je poriën en meridianen. We willen ervoor zorgen dat er geen pathogene factoren binnen kunnen komen.

Wat zijn de contra-indicaties (redenen om niet te cuppen)?

Als je erg zwak bent, last hebt van een langdurige ziekte of een lage bloeddruk, is cupping misschien mogelijk, maar het zal een zachte behandeling zijn.

Als je een bloedstollingsziekte hebt of bloedverdunners gebruikt, is cupping mogelijk niet geschikt of zal je uiterst voorzichtig worden behandeld.

Zwangere personen mogen geen cupping krijgen op de lage rug, het sacrum of de buik.

Cupping mag niet worden uitgevoerd op plaatsen met een ernstig droge, schilferige, geïnfecteerde,  verbrande of ontstoken huid.

Cupping mag niet worden uitgevoerd op gebieden van oedeem of zwelling.

Cupping mag niet worden uitgevoerd op gebroken botten, hernia’s of dislocaties.

Personen mogen geen cupping krijgen als ze ernstige gezondheidsproblemen ervaren zoals hartfalen, nierfalen en leverfalen.

Hoe werkt acupunctuur?

Wat is moxa?

Bel Nu
Waar vind u ons